Кам’янська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Про набуття повноважень сільським, селищним, міським головою

Дата: 21.04.2021 09:33
Кількість переглядів: 314

Фото без описуВідповідно до статті 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»  сільський, селищний, міський голова є головною посадовою особою територіальної громади, обирається відповідною територіальною громадою на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування в порядку, визначеному законом, і здійснює свої повноваження на постійній основі. 
Строк повноважень сільського, селищного, міського голови, обраного на чергових місцевих виборах становить п’ять років.
Сільський, селищний, міський голова не може бути депутатом будь-якої ради, суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах, займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю.
 Окрім цього на сільських, селищних, міських голів поширюються повноваження та гарантії депутатів рад, передбачені законом про статус депутатів рад, якщо інше не встановлено законом.
Відповідно до  частини  першої  статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування  в Україні» повноваження новообраного сільського, селищного, міського голови починаються з моменту складення ним Присяги відповідно до Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" на пленарному засіданні відповідної сільської, селищної, міської ради, на якому відповідною територіальною виборчою комісією були оголошені рішення щодо його обрання та реєстрації. 
Складення і підписання  сільським, селищним, міським  головою Присяги на пленарному засіданні першої сесії ради фіксується у протоколі  пленарного  засідання з метою підтвердження дотримання процедури набуття повноважень.
У зв’язку з тим, що чинне законодавство  не містить  визначення  терміну  «новобраний», а юридичний факт складення Присяги є моментом початку повноважень сільського, селищного, міського голови, є доцільним, щоб сільські, селищні, міські голови складали Присягу  посадової особи місцевого самоврядування – це позбавить  можливості оскарження процедури набуття ним повноважень. Підписаний текст  Присяги зберігається за місцем служби. Про складення Присяги робиться запис у трудовій  книжці із зазначенням дати її складення.
До трудової книжки сільського, селищного, міського голови вноситься запис про присвоєння відповідного рангу.
Про це інформує Міжрегіональне управління Національного агентства України з питань державної служби у Чернівецькій, Івано-Франківській та Тернопільській областях.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь