Кам’янська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Чи можна призначити переможця конкурсу на посаду спеціаліста з випробувальним терміном?

Дата: 30.06.2021 15:12
Кількість переглядів: 999

Фото без описуЧастиною третьою статті 26 Кодексу законів про працю України передбачено, що випробування не встановлюється при прийнятті на роботу, зокрема, переможців конкурсного відбору на заміщення вакантної посади.
Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі – Закон) регулює правові, організаційні, матеріальні та соціальні умови реалізації громадянами України права на службу в органах місцевого самоврядування, визначає загальні засади діяльності посадових осіб місцевого самоврядування, їх правовий статус, порядок та правові гарантії перебування на службі в органах місцевого самоврядування.
Згідно із частиною третьою статті 7 Закону на посадових осіб місцевого самоврядування поширюється дія законодавства України про працю з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом.
Частиною шостою статті 10 Закону передбачено, що проведення конкурсу, випробування та стажування при прийнятті на службу в органи місцевого самоврядування здійснюється в порядку, визначеному законодавством України про державну службу.
Статтею 18 Закону України від 16 грудня 1993 року № 3723-ХІІ
«Про державну службу», який втратив чинність, було передбачено, що при прийнятті на державну службу може встановлюватися випробування терміном до шести місяців.
Відповідно до статті 35 Закону України від 10 грудня 2015 року 
№ 889-VІІІ «Про державну службу» в акті про призначення на посаду суб’єкт призначення може встановити випробування з метою встановлення відповідності державного службовця займаній посаді із зазначенням його строку. При призначенні особи на посаду державної служби вперше встановлення випробування є обов’язковим.
На строк випробування державному службовцю визначаються завдання, зміст та обсяг яких має відповідати посадовим обов’язкам. Строки виконання завдань мають бути реальними для досягнення необхідного результату.
Випробування встановлюється строком від одного до шести місяців.
Разом з тим частиною третьою статті 3 Закону України від 10 грудня 2015 року № 889-VІІІ «Про державну службу» передбачено, що дія цього Закону не поширюється, зокрема, на посадових осіб місцевого самоврядування.
Згідно зі статтею 27 Кодексу законів про працю України строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, – шести місяців.
Враховуючи викладене, оскільки положеннями Закону передбачено можливість встановлення випробування при прийнятті на посади в органи місцевого самоврядування, то переможцям конкурсного відбору може бути встановлено випробування з урахуванням статті 27 Кодексу законів про працю України щодо строків.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь