Кам’янська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Примусове насадження громадянства рф є злочином, який ніколи не визнається Україною та не стане підставою для втрати громадянства України

Дата: 18.08.2022 14:15
Кількість переглядів: 143

Примусова паспортизація громадян України, які проживають на території тимчасово окупованих Херсонської та Запорізької областей, на жаль триває. Позиція України у даній ситуації залишається незмінною – всі українці, яких змушують отримувати російські документи, є громадянами України.

Насильницька паспортизація є незаконною та не визнається в Україні, адже суперечить принципам і нормам міжнародного права та є прямим порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Закон України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” встановлює, що будь-який акт (рішення, документ), виданий на тимчасово окупованій території незаконними органами, є недійсним і не створює правових наслідків (крім актів, які засвідчують народження, смерть, укладання та розірвання шлюбу, наразі вони беруться до уваги судами України). Крім того, зазначеним Законом встановлено, що примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства російської федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства нашої держави.

У даному контексті важливо розуміти, що паспортизація рф є злочином, адже під питанням стоїть існування України. Так званий “паспорт” рф – це, передусім, токсичний документ, який несе загрозу для нашої країни і для кожного, хто бере його до рук.

Український паспорт нового зразка, на відміну від паспорта громадянина рф, відповідає найсучаснішим міжнародним стандартам у сфері безпеки документів. Натомість так званий “паспорт рф” навіть у країні-агресорі вважається сурогат-документом. Він  відрізняється від тих, якими документують росіян на території рф, завдяки певному маркуванню, за допомогою якого його легко впізнати. Виданий на тимчасово окупованих територіях України “документ” НЕ ДАЄ людям, що його отримують, тих же ЗАКОННИХ прав, які мають росіяни на території рф. Звісно, такі дії рф є навмисними, бо навіть росія не довіряє тим, кого поневолила чи окупувала. Навіть для них “нові співгромадяни” не є “росіянами”, а лише “зрадниками”.

Водночас з початком військової агресії росії проти України зростає  кардинально вороже та непривітне ставлення до росіян у всьому цивілізованому світі. Люди з російським “паспортом” стають вигнанцями, якими неминуче можуть стати і стануть ті, хто отримає такий “документ” на тимчасово окупованих територіях України. А, зважаючи на те, що сучасний світ насичений мультикультурними зв’язками, громадянство росії у майбутньому неминуче створить проблеми для всіх, хто є чи збирається стати власником такого горе-документа.

Відтак, людям, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, слід не поспішати отримувати “папірець” від рф або намагатися відтермінувати отримання такого “документа” настільки, наскільки це можливо.

Зрозуміло, що в окупації непросто вижити без «паспорта» рф, але варто бодай спробувати не отримувати його. Пам'ятайте: такий “паспорт” не забезпечить виживання та порятунку, натомість його отримання призведе до низки доволі вагомих ризиків.

Передусім, отримання російського “паспорта” робить людину безправною. Такий “документ” автоматично дає своєму власнику “підставу” для мобілізації у російську армію, а отже – дуже реальну перспективу стати “гарматним м’ясом” у перших ешелонах наступальних угруповань. Крім того, наявність російського «паспорта» є ризиком бути депортованим. І, повірте, що  не до Пітера чи Москви, а для заселення депресивних районів Сибіру, Зауралля, Далекого Сходу тощо.

Тож, якщо у вас стоїть вибір між тим, отримувати цей “документ” чи ні, або виїжджати з тимчасово окупованої території чи залишатись, – краще не брати і виїжджати! Таким чином ви не лише допоможете Збройним силам України скоріше визволити нашу землю, а й збережете своє життя, завадивши ворогу використати вас як “живий щит”.

Водночас надзвичайно важливо зберегти свій український паспорт та ні  в якому разі не віддавати його окупантам. Адже це лише ваш документ, який підтверджує ваше громадянство та визначає вашу приналежність до держави Україна.

Пам’ятаймо про те, що добро завжди перемагає зло. Ми обов'язково відвоюємо захоплені ворогом території та неодмінно повернемо мир на нашу землю!

Слава Україні!

Прес-служба ДМС України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь