Кам’янська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Умови призначення пенсії в разі втрати годувальника

Дата: 03.10.2024 08:53
Кількість переглядів: 25

Фото без опису

Непрацездатні члени сімей загиблих, померлих військовослужбовців, які перебували на їх утриманні, мають право на пенсію в разі втрати годувальника  за Законом України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

Водночас непрацездатним дітям; непрацездатним батькам і дружині (чоловікові),  якщо вони після смерті годувальника втратили джерело засобів до існування, а також непрацездатним батькам і дружині (чоловікові) військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, котрі загинули чи померли або зникли безвісти в період проходження служби або пізніше внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи захворювання, що мали місце під час служби, пенсія призначається незалежно від перебування на утриманні годувальника.

При цьому батьки військовослужбовців, інших осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, які загинули або померли у період проходження військової служби (виконання службових обов’язків) чи після звільнення зі служби, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих при виконанні обов’язків військової служби (службових обов’язків), безпосередньої участі в антитерористичній операції або забезпеченням її проведення, у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України тощо, мають право на призначення дострокової пенсії за віком - після досягнення чоловіками 55 років, жінками - 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років  для чоловіків і не менше 20 років для жінок.

Право на пенсію, зокрема, мають:

діти, брати, сестри та онуки, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років. При цьому братам, сестрам та онукам право на пенсію надається за умови, якщо у них немає працездатних батьків;

батьки та дружина/чоловік (якщо вони не взяли повторного шлюбу) військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, які, зокрема,  загинули, померли в період проходження служби, мають право на пенсію не раніш ніж за 5 років до досягнення 60-річного віку,  або якщо вони мають право на пенсію незалежно від віку відповідно до частини 3 статті 114 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», на дострокову пенсію за віком, пенсію за віком на пільгових умовах чи пенсію із зменшенням пенсійного віку відповідно до закону, або якщо вони є особами з інвалідністю;

дід і бабуся - за відсутності осіб, які за законом зобов’язані їх утримувати;

дружина/чоловік або один з батьків чи дід, бабуся, брат або сестра, незалежно від віку і працездатності, якщо вона/він зайняті доглядом за дітьми, братами, сестрами чи онуками померлого годувальника, які не досягли 8-річного віку, і не працюють.

Дружина/чоловік годувальника, померлого внаслідок, зокрема, поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків), має право на пенсію в разі втрати годувальника відповідно до зазначеного пункту незалежно від того, працює (проходить військову службу) вона/він чи ні;

усиновителі - нарівні з батьками, а усиновлені - нарівні з рідними дітьми; неповнолітні, які мають право на пенсію в разі втрати годувальника, зберігають це право і при їх усиновленні.

вітчим і мачуха  -  нарівні з батьком і матір’ю за умови, якщо виховували або утримували померлого пасинка чи падчерку не менше 5 років;

пасинок і падчерка, якщо вони не одержували аліментів від батьків, - нарівні з рідними дітьми.

До призначених основних розмірів пенсії сім’ям (померлих) Захисників і Захисниць України встановлюються надбавки та підвищення, передбачені  іншими нормативно-правовими актами, що регулюють питання пенсійного пенсійне забезпечення.

Зокрема, відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, до пенсії встановлюються підвищення у розмірі  25% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, що  на сьогодні складає 590,25 грн  (2361,00 грн х 25%). Відмітимо, що встановлення відповідного статусу належить до компетенції органів праці та соціального захисту населення.

Якщо ж загиблого (померлого) годувальника за здійснення визначного геройського вчинку або визначного трудового досягнення  при житті чи посмертно  нагороджено,  згідно із Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» непрацездатним членам сім’ї померлого (загиблого) годувальника встановлюється  пенсія за особливі заслуги. За її призначенням необхідно звернутися до територіального органу Пенсійного фонду України.

У Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області  від початку повномасштабної  війни призначено пенсії у разі втрати годувальника 1500 родичам  понад 700 загиблих під час виконання завдань, необхідних для забезпечення оборони України, військовослужбовців силових структур.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь